söndag 9 juli 2017

Vi åkte premiärturen turen med Citybanan

För första gången på 150 år har man lagt nya spår och öppnat nya pendeltågsstationer i Stockholm City. Martin och jag var med på premiärturen tillsammans med bla Statsminister Stefan Löfvén.

Alla som bor utanför stan vet hur det har trasslat med pendeltågen de sista 10-15 åren. När jag jobbade i stan i början och mitten av 2000-talet var det katastrof, man kom aldrig hem som man skulle. Jag var ensam med killarna som då hade fullt med aktiviteter som de skulle köras till, men jag fick ofta kalla in morfar som taxi eftersom jag satt fast på ett tåg eller väntade på någon perrong. En sträcka som borde ta 20-25 minuter kunde ta flera timmar och man fick alltid kalkylera med förseningar.

Sen blev det bättre ett tag men nu på senare tid har det varit dåligt igen. Att det varit väldigt dåligt det senaste året och särskilt senaste veckorna beror förstås på byggnationen, då man stängt av alla tåg ibland för att förbereda för citybanan. Men det är ju sånt man vetat om och kunnat planera för. Och idag var det dax för invigning och vi var inbjudna att vara med vid ceremonin och även åka med den första turen mellan Odenplan och Centralen.

Kl 11 körde allt igång. Rickard Olsson höll ordning på artister, talare och tid. Jag träffade mängder med gamla politikerkompisar men inte så många andra bekanta. Det var ingen röd matta och inget mingel, detta var en fest för allmänheten och Stockholmarna. Vi som var inbjudna hade ett område längst fram och jag som är liten hamnade verkligen längst fram. På scen spelade bla Panetoz och Pa Moudu och hans grabbar lyckades faktiskt lockade fram solen. Projektledare, borgarråd och ministrar talade och till slut var det Stefan Löfvéns tur att säga de sista orden innan de alla tryckte på knappen för att öppna den nya stationen. Att klippa ett band var lite för likt kabelbrott tyckte man... så man tryckte på knappen istället.

Sen fick alla vi gäster gå ner i den nya stationen, där var lite fler tal och sedan klev vi på det första tåget mot centralen. Vi var kanske ett hundratal gäster och typ 20 från media, ingen jättestor samling alltså. Löfvén och alla "höjdare" satt längst fram med media runt omkring, jag tog bara ett par bilder och satte mej sedan med Martin en bit bort. Strax kom en reporter från TV4 och intervjuade oss, Martins premiär som intervjuad i tv  :-)

Vi åkte från Odenplan och förbi centralen för att få se hela tunneln och sedan tillbaka till centralen där vi gick av. Två lååånga rulltrappor och en kortare är det för att komma upp till centralens gatuplan, man är alltså ganska långt ner i underjorden, men det känns inte så. Det är luftigt och ljust och gott om utrymme - perrongerna är gigantiska! På min instagram kan ni se en film @marlenerinda.

Imorrn kl 05.04 går första tåget i linjetrafik och då hoppas jag att allt fungerar, men lite barnsjukdomar får man nog räkna med. Nu ska det gå fortare för oss som bor utanför stan att komma till city, vi får väl se om det stämmer. Detta är iofs bara första delen av projektet att rusta pendelspåren, nästa sommar kommer nästa stora jobb att renovera spåren mot Södertälje. Så kanske signalfelens tid också är förbi...

Jag är rätt säker på att Odenplans Pendeltågsstation kommer att bli den station jag åker mest till i fortsättningen. Det är ofta åt det hållet jag ska och att då kunna hoppa av mitt i smeten är ju hur smidigt som helst! Så nu hoppas jag bara att det blir som bra som vi alla hoppas. Att vi ska kunna lita på tidtabellen igen och att det ska gå som tåget  :-)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: