fredag 12 maj 2017

Lunch och äventyr på Warwick Castle

Nästan hela sista dagen i England tillbringades på Warwick Castle som ligger ca 20 minuter från Stratford med taxi. Slottet och området är magiskt vackert och jag hade kunnat vara där i flera dagar.

Vi blev upphämtade vid 9.40 och körde genom den brittiska landsbygden. De gula rapsfälten blommar och fälten böljar, det är så otroligt fint! Väl framme i Warwick ligger slottet lite inbäddat men när vegetationen öppnar sej träder ett stort vackert slott från 1068 fram. Slottet byggdes av Wilhelm Erövraren och var från början i trä, men har under åren både byggts ut, om och till och renoveras faktiskt just nu. Det har varit både permanent hem och sommarhus för många prominenta personer under århundradena.

Vi började med att se en uppvisning i bågskytte. Bågskytten var otroligt charmig, kunnig och talför och kunde verkligen underhålla oss på bästa sätt. En hel skolklass med 5-6-åriga barn var helt tagna under hela uppvisningen och mycket förtjusta av både det de fick se och göra. Detta var nämligen en uppvisning där publiken förväntades vara involverad på olika sätt. Så även vi... Bågskytten höll till precis vid vallgraven, så efter uppvisningen och en kort pratstund med honom gick vi över bron, genom tunneln och in på borggården.

Vi förflyttades 1000 år tillbaka i historien och började gå igenom delar av de 60 tunnland som hör till slottet. Trädgården är fantastisk! Bakom slottet går en liten flod och på andra sidan floden står en gigantisk trebuchet. Den är inte autentisk utan byggdes i Danmark 2005 och fördes sedan till Warwick. Men det ska vara en exakt kopia som är i naturlig storlek, dvs 18 meter hög och 22 ton tung. Det är en av världens största belägringsmaskiner och kan skjuta stora stenar över 200 meter bort. Vi var förstås på plats för att se maskinen avfyras!

Det tog sin lilla tid att göra ordning maskinen så under tiden låg vi i gräset och solade och njöt av omgivningen. En hel svanfamilj simmade förbi oss, vädret var vackert och vi hade ca 20 grader varmt. Det är ganska stor skillnad att se en trädgård i sol än i regn... bilderna blir lixom lite roligare att titta på.

Så var maskinen färdigladdad och färdig att avfyras, vilket gick betydligt snabbare än förberedelserna. Laddningen flög bra långt bort över träden, så nog funkar den fortfarande! Kul att ha sett! Tyvärr fick vi inte gå nära maskinen för att ta bilder, eftersom de renoverar även här och har stängt av delar för allmänheten. Renoveringen fortsätter hela året och jag är väldigt nyfiken på att se hela parken, så vi kommer nog att åka hit igen vid ett senare tillfälle Martin och jag.

Efter trebuchetten var det dax att se en uppvisning med fåglar, STORA fåglar! Här snackar vi större än örn och flygfän med 2-3 meters vingspann. Vi var lite tveksamma om det verkligen skulle vara något för oss, men jösses va coolt det var! Att se fåglarna segelflyga med precision och nästan störta (kontrollerat) mot marken var så häftigt! De flög fritt ovanför våra huvuden och i vissa fall kände man vinddraget från dem. Jag är faktiskt lite rädd för fåglar, men de här var så fina och läckra att se på att det fick gå ändå. Men de är ju faktiskt farliga... har klor som kan gräva sej långt in i människokött och starka näbbar som enkelt sliter sönder sitt byte. Så det är med stor respekt jag försöker få bra bilder, vilket gick så där...

Efter alla uppvisningar var vi hungriga. Vi tog ett sista varv runt parken och gick sedan upp till restaurangen vid parkens entré. Här satt vi sedan en lång stund i solen och åt bla fish and chips till lunch. Rättare sagt; Maja tog fish and chips och jag tog haloumi and chips, vilket var den vegetariska varianten och det var så gott!

Jag har länge haft en romantisk dröm om att få besöka ett slott på den engelska landsbygden. Det kanske vi alla har efter att ha sett Downton Abbey? Nu har jag gjort det och vill bara ha mer! Både in- och utsidan på det här slottet och även trädgården var precis som jag hade tänkt mej ett engelskt slott från den tiden. Tinnar och torn, vackra möbler och dukningar, utkiksposter över den vackra trädgården, djur och folk som jobbar överallt med att hålla stället i bästa skick. Det är absolut värt att åka hit och spendera en dag här, se uppvisningarna och ta sej god tid i den vackra trädgården. Å har man möjlighet att välja, så ta en dag med vackert väder - det blir en så mycket trevligare upplevelse då.

Jag har sett ett av Storbritanniens slott, nu vill jag ha mer! Jag måste ju ha något att jämföra med  :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: