torsdag 26 januari 2017

Att överlista sej själv

Ok, jag har kronisk värk, jag har en sömnstörning och jag har en sköldkörtel som bråkar med mej. Det finns en massa anledningar till varför jag inte kan göra olika saker och det mesta kan nog ses som hyfsat giltiga skäl att ligga på soffan och tycka synd om mej själv. Det är så otroligt enkelt att hitta ursäkter på ett eller annat sätt.

Men det gör jag inte! Trots att det tog tre år att gå ner tio kilo, så gav jag inte upp! Jag härdade ut, förbannade mitt öde men klappade mej själv på axeln för varenda litet hekto som försvann. Det är nämligen det jag tror på: att se positivt på mina framgångar, hur små de än är, istället för att klaga på motgångarna. Många hade gett upp i min situation, men jag fortsatte framåt.

Under mina 14 år i kassan på Viktväktarna fick jag höra mängder med ursäkter och en massa gnäll över hur långsam olika personers viktnedgång var. Jag sa väldigt sällan något om mitt eget öde, utan sa bara att man var olika och att man får utrusta sej med tålamod. Då visste jag heller inget om vare sej fibromyalgin eller hypotyreosen. Då visste jag bara att jag var trött, hade ont och frös mycket. Nu förstår jag ju lite mer... Nu vet jag också att man även med små steg kommer i mål! Å det säger jag ofta!

Har man hinder i vägen måste man hitta lösningar! OM man inte är helt nöjd med att sitta i soffan alltså... Ibland kan lösningarna vara långt borta och inte alls vara det man önskar, men oftast finns där ändå något som man kan göra för att må lite bättre. Det kan dock innebära lite obehag att göra det... som att man får träningsvärk, blir svettig, att det tar tid, mer ont för stunden eller annat som man inte är så tolerant emot när man har en kronisk sjukdom som redan krånglar till livet. Ibland får man både lura och överlista sej själv. Man är nämligen väldigt lättlurad, särskilt av sej själv...

Jag vet exakt när min värk blir värre, jag har faktiskt tom en siffra på vågen! 62 kg är min magiska gräns, då är jag pyttelite övervikt enligt BMI och då börjar min nacke krångla och händerna gör ont. Just nu väger jag mer än det och måste gå ner illa kvickt för att må bättre. Jag vet också att jag måste ta mej iväg och träna, annars sover jag sämre och fryser mer. Jag kan ha så ont i händerna och frysa så mycket att jag knappt kan knipa om maskinerna i gymmet, men när jag går därifrån mår jag mycket bättre och är lite varm och det sitter sedan i ett par dagar. Jag vet också att jag måste sova ganska mycket för att vågen övht ska röra sej, alltså ger jag mej själv sovmorgnar. Jag har hittat vägar som får mej att må bättre, efter mycket letande. Man får testat sej fram helt enkelt.Träningen på Curves är min oslagbart bästa lösning!

Nu har jag en ny utmaning som jag måste lösa. Jag är skitdålig på att äta frukt! Jag gillar nästan alla frukter, men kan inte skala citrusfrukter - då får jag eksem. Vi kan köpa hem massor, men jag äter det inte - trots att det ligger rakt framför mej! På semestern åt jag massor, särskilt till frukosten och jag kom på varför jag inte äter det hemma. Det var färdigskalat! Så borde man ju ha hemma... å nu har vi det!!! Martin satte sej i söndags och skalade massor med frukt, delade den och la allt i en stor burk som nu står i kylen. Nu kan jag gå och plocka lite då och då. Å helt plötsligt funkar magen! Jag som får vara glad om jag får gå på toa varannan dag kan helt plötsligt gå minst en gång om dagen! En enkel lösning, blev alltså lösningen på två problem!

Vi har alla hinder och problem som vi ursäktar eller helt enkelt accepterar för att det är enklast så. Men det finns ofta lösningar på det mesta, det kanske inte löser allt - men en del. Å ibland kanske man får en lösning på köpet. Jag vill må så bra som möjligt! Jag behöver därför en hälsosam vikt, bra sömn och ett hyfsat aktivt liv. Det håller värken i schack och gör mej piggare. Nu har jag även fått igång magen och det var ju en otrolig bonus! Det är inte superroligt att träna, men som med vissa jobb man haft så får man lixom bara stå ut och göra det ändå. Jag tänker inte så mycket, utan gör det bara! Jag ser ju effekterna.

Att lösningen på frukten skulle vara så enkel är ju egentligen löjligt... varför har vi inte tänkt på detta tidigare. Nu ska jag bara lösa det där problemet med vinter också, fryser man när det är 15 plus har man problem redan i oktober och fram till april... men det får vi vänta med att lösa på några år, sen bojkottar vi Sverige under vinterhalvåret och drar till solen. Tills dess får jag lösa det med värmedyna och dunsockor!

Det finns en lösning för det mesta! Vad har du för smarta lösningar? Eller har du ett problem som du söker lösningen för? För inte är du väl en som bara gnäller...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: