tisdag 24 november 2015

Vilken skillnad!

I somras testade vi kryssningar både på längden och tvären. Silja vann och vi totalsågade Birka. Från första kontakt med kundtjänst tills vi gick av båten var det tråkigheter av alla de slag, det postitiva var hytten som var enormt fin och ett kanonhärlig soldäck. Eftersom jag är av den åsikten att man inte utvecklas med enbart ja-sägare runt sej, så talade jag om för ledningen vad jag tyckte, och tänkte att jag för all framtid skulle vara portad från Birkas kryssningar och knappt kunna passera kajplatsen ens.

Så blev det inte! I söndags klev vi på fartyget igen, den här gången för att testa julbordet och kolla in den nya designhytterna. Snacka om förändring! Nu har vi iofs inte testat kundtjänsten, så den kan vi inte uttala oss om, men precis allt det andra som vi anmärkte på hade ändrats!

Bland annat blev vi då bemötta av en ganska sur och vresig personal, den här gången var alla supertrevliga och Magnus som tog emot oss och visade oss runt var en riktig pärla! Nu finns det skyltar att personer under 18 inte får vistas i nattklubben efter kl 23, vilket lyft! Den sk lyxfrukosten äts numera i avskildhet och inte bakom en avgränsande tross där man kände sej som aporna på skansen då alla glodde på en. Å buffén, alltså julbordet, var rent, fräscht och hade snygga uppläggningar. Vilken skillnad!

Direkt när vi klev på träffade vi Kryssningschefen Magnus som vi senare skulle bli mer bekanta med. Vi skyndade oss till hytten och bytte snabbt om för att träffa Niklas som skulle släppa in oss i matsalen innan den öppnade så att vi skulle hinna fota maten innan alla passagerare gick loss på den. Vi fick även träffa kökschefen och prata med honom och ta alla bilder vi ville. En stund senare satte jag tänderna i årets första skinkmacka! Den första är alltid godast!

Allt var gott och fräscht förutom revbensspjällen som var jättfeta. Vi använde våra bordsgrannar som testpatrull, ett härligt par från Motala som gärna åt och berättade vad det tyckte för oss. Ingen av oss hade tidigare sett mandelmusslor på ett julbord, men enligt kökschefen hörde det visst till. Kanske en åländs eller finsk jultradition? Där fanns iaf allt som hör julen till; Janssons, skinka, olika sillsorter, ris ala malta, sylta, mängder med julgodis och en massa annat. Dessutom är båten redan julpyntad, så det var riktigt mysigt. Jag hade dock önskat lite julmusik för att slippa lite av sorlet i resutaurangen.

Direkt efter maten, när vi var proppmätta, mötte vi upp Magnus igen som skulle visa oss designhytterna. Man har alltså gjort om de lite mindre attraktiva insides-hytterna till modern design av Alexander Lerwik. Jättefina! Men jag vill ändå ha fönster när jag åker, trivs lixom bäst med att kunna se ut. När vi ändå gick runt fick vi även se en av sviterna och höra alla planer om terassen som ska byggas om i januari. Det ska bli en oas med vinbar och en massa annat, ska bli väldigt intressant att se resultatet sen.

Vi hade en av de lite större hytterna, som vi hade senast också. Jag älskar panoramafönstret och soffgruppen vid fönstret där man kan sitta och titta ut. Helt fantastisk utsikt klockan 7.30 på morgonen att vakna upp i ett frostigt Mariehamn. Så det fick bli en liten fototur på däck innan frukost. Soluppgången var magisk!

Efter frukosten hade vi återigen en date med Magnus som tog med oss upp till Kapten Dan Sjölund på kommandobryggan. För mej som är uppvuxen i ett litet fyrsitsigt flygplan var det här en höjdpunkt. Så stort och rymligt! Ingen risk att komma åt känsliga knappar här inte! Men i övrigt gäller samma principer med kapten och styrman, autopilot osv. Det roliga är när kaptenen berättar om sin dröm att börja flyga. Men inga små fyrsitsiga flyglap utan gärna stora aribus. De berättade om sommarens planer om kryssningar till Höga Kusten och hur ruttplaneringen redan är igång. Intresset är tydligen enormt och även vi är otroligt sugna på att åka. Detta är ju faktiskt helt unikt! Att kryssa i Norrland är ju så smart! Varför har ingen kommit på det förut? Norrland är ju så fint! Alla vi nämt det för (och det är väldigt många nu) vill absolut åka med.

Efter besöket hos kapten fick vi en rundtur bakom kulisserna på fartyget. Magnus berättade om livet ombord och vi fick göra en snabb visit i det enorma köket. Det här är något alla kan göra, ha bara koll i evenemangslistan man får när man kliver ombord. Absolut värt en timme av ens liv!

Sen var det dax för mat igen, vi valde att äta lunchbuffén för att se skillnaden på julbuffén och lunchen. Lite skillnad var det. Syltorna, revbensspjällen, ris ala maltan och en del av sillarna var bortplockade. Istället fanns där en salladsbuffé som jag fastnade vid. Det går alltså att åka på kryssning och äta buffé även om man försöker gå ner i vikt! Jag gjorde en jättegod och fräsch räksallad och plockade sedan bara lite av det andra.

Sen var det dax att jobba! Det var tur att vi befann oss i Sverige igen så vi kunde koppla upp oss mot Martins mobil. Fartygets nätverk är ingen vidare tyvärr, inte ens när vi satt i konferensen och försökte koppla upp oss. Tydligen ska även detta förbättras och arbetet är på g. Det är självklart i dagens samhälle att wi-fi ska fungera i de lite dyrare hytterna och särskilt i sviter med konferensmöjligheter. Vi försökte först sitta på terassen, men där funkade dert inte alls vilket var synd eftersom det är varmt och skönt där. I Konferensen kunde jag iaf till slut lägga ut ett blogginlägg och skriva klart och redigera bilderna till magasinet.Texten till Du i Fokus fick Martin lägga när han kom hem, eftersom vi var i hamn när vi äntligen lyckats få ihop allt.

Någon avkopplande resa har det inte varit tal om alls! Men det har varit otroligt intressant och en massa intressanta möten med väldigt trevliga människor. Vi har sett fartygets innersta och verkligen fått veta precis allt om det mesta. Ett dygn långt studiebesök känns det som ungefär. Å nu är jag jättetrött! Jag åkte nämligen inte hem efter kryssningen, utan var på ett event på kvällen med bla Tilde de Paula och Tony Irving. Det ska jag berätta om i ett annat inlägg.

Nu kan vi iaf rekommendera en tur även med Birka Cruises. Företag som lyssnar på kritik och ständigt förbättrar sej ska ha kredit! Ska bli kul att åka med dem igen  :-)

3 kommentarer:

 1. Oj, vad många roliga saker du gör och är ute på! Härligt! ♥

  SvaraRadera
 2. Vad skönt att resan nu blev bra! Vi åker ofta med Birka och har alltid varit supernöjda med allt, det är ju ett fräscht och snyggt fartyg och vi bor oftast i stor hytt med stort fönster.
  Kom tillbaka nu på eftermiddagen. (Väljer att inte åka med Tallink/Silja för vi tycker inte de levererat, däremot gärna Vikingline till Åbo och Helsingfors. )
  Bufféer äter vi helst inte eftersom vi tycker det är trevligt att bli serverade vid bordet och tycker om Compagniet, à la carten. Hoppade därför över julbordet. Och "champagnefrukosten" där är väldigt bra. (Ibland har vi beställt frukost till hytten ....)
  Var också på rundvandring med kaptenen på fatyget idag och det är alltid lika roligt och givande.
  Kul att läsa din rapport och roligt att du ändrat dig efter den här resan.

  Vi kom just i kväll tillbaka med Birka och var återigen supernöjda med allt och eftersom vi känner kaptenen så brukar en rundtur ingå om vi så vill.
  I går kväll avstod vi julbordet och åt som vanligt jättegott i Cmpagniet, à la carten och där var det frukost i morse som verkligen var toppen.
  Vi väljer ju ofta Birka vid kryssningar till Mariehamn för fartyget är snyggt och hytterna och allt annat är bra. Iband blir det Viking, Cinderella, till Mariehamn och där är maten och underhållningen också bra och även de mer lyxiga hytterna. Men fartyget i sig är mer slitet. Till Åbo och Helsingfors väljer vi också Viking . Vad gäller Tallink /Silja känns de inte lika trevliga. Men det är ju högst personligt.
  Kul i alla fall att ni nu var nöjda med Birkakryssningen.
  Men att resa är ju att uppleva saker och ibland blir en och samma resa helt olika.

  SvaraRadera
 3. Silja är bäst har åkt med dom flera gånger. Man måste slappna av med en kryssning :-)

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: