onsdag 14 januari 2015

Våga leka med tulpaner

Imorgon är det Tulpanens dag, för 25 gången! Tulpanens dag fyller alltså 25 år!

Jag har inte varit nåt större fan av tulpaner, förrän i fredags då jag fick träffa odlare och en mycket passionerad florist. Innan har det varit en blomma som jag alltid fått när jag fyller år eftersom ingen verkar känna mej tillräckligt för att verkligen veta vilken blomma jag gillar. Fyller man år i januari får man tulpaner oavsett vad man tycker verkar det som. Jag har mest tyckt att de vissnar snabbt och tappar bladet och är ganska tråkiga. Tills i fredags alltså...

De flesta tycker om tulpaner och ser dem som ett tecken på att våren är på väg. Men vet ni nåt om dem egentligen? Att det bara är de största knölarna som får komma från Holland till de svenska odlarnas drivbänkar? Att man faktiskt granskar varenda knöl för att se att de håller måttet. Å faktum är att svenskodlade tulpaner står länge! De tulpaner som jag fick i fredags är fortfarande jättefina!

Vi fick inte bara träffa odlare, utan även den passionerade floristen Anna Gouteva. Hon älskar verkligen sitt jobb och blommor och kunde nog visat oss hur länge som helst allt man kan göra med tulpaner. De flesta av oss trycker nog bara ner buketten i en passande vas och häller på lite vatten. Anna visade oss att det finns en mängd andra saker man kan göra. Som att sätta solitärer i höga vaser, att lägga några tulpaner lite nonchalant över kanten på en skål eller blanda mängder med färger i riktigt stora vaser. Men hon visade också att man inte ska vara rädd att blanda i andra blommor som tex ranunkel, kvistar av olika slag eller blommor från vanliga krukväxter.

Vi fick med oss en bunt med 15 tulpaner hem och av en händelse så kom Martin hem med en bukett nejlikor till mej. Jag fick alltid en fredagsbukett av honom när vi jobbade i stan, nu får vi se om han börjar med det igen. Det började ju bra! Så jag tog hälften av tulpanerna och blandade i nejlikorna och det blev en helt annan bukett. I lördags fick Martin blommor eftersom han fyllde år, även då nejlikor med i andra färger och med lite kvistar. Jag delade på hans bukett och fördelade den mellan de två tulpanknippena och det blev jättefina arrangemang som nu står och förgyller vår vardag.

Så köp gärna en bukett tulpaner imorgon på Tulpanens dag, och köp gärna blommor från våra svenska odlare. Men gör inte som ni brukar och bara tryck ner dem i en vas, utan våga leka lite. Köp andra blommor, dela på buketterna, ställ en enstaka blomma i en udda vas eller ett snyggt glas, ställ blommor på toaletten... tänk fritt och experimentera lite. Det är faktiskt himla kul och buketterna blir helt annorlunda. Så pass att jag faktiskt tycker att tulpaner är helt ok  numera :-)

Vill ni veta mer om tulpaner och få fler tips och inspiration kan ni läsa med på Tulpanguiden. Där finns precis allt man behöver veta och svar på alla dina frågor.6 kommentarer:

 1. Ett inlägg i min smak, tack!
  Vad gillar du för blomma, då? Kan nog gissa ♥
  Och, jag känner igen, jag har i alla tidiga år, innan Sigge, fått en julstjärna på min födelsedag 5 december, hur roligt har det varit? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker mycket om ranunkel, nejlika och förstås rosor :-)

   Radera
 2. Jag bara älskar tulpaner - speciellt så här års! Men det är inte ofta jag fått tulpaner på födelsedagen. Fyller i april och då har alla redan gått vidare till andra blommor. Tulpaner köper folk tydligen mest så här i början på året. Har tyvärr inte en massa roliga vaser och skålar att leka med tulpaner i, och jag köper aldrig blommor till mig själv. Det finns liksom inte pengar till det. Jo, någon gång blir det en billig krukväxt, men de varar ju lite längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får du se till att vännen köper en bukett åt dej :-)

   Radera
 3. Jag älskar Tulpaner och det finns så många olika sorter. Som Papegojtulpan och Fransk tulpan. Läckra!

  You Rock!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar tulpanerna som är liljeformade, det finns en vit som heter White Triumphator som är otroligt fin och som jag hade i min trädgård ett tag.

   Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: