måndag 23 juni 2014

Hemligheten är ingen hemlighet

Nu är det snart en månad sedan vi slutade jobba på Viktväktarna, och vi lever fortfarande som vi lärt i alla dessa år. Mer än förut faktiskt... det är inte lätt att gå ner i vikt, inte heller att hålla vikten för den delen. Om det hade varit enkelt så hade det inte funnits  femtioelva dieter av alla möjliga konstiga slag. Det finns inga genvägar eller hemliga knep när det gäller viktnedgång, det handlar helt enkelt om energiunderskott. Kalorier in - kalorier ut. Men det finns en hel del att tänka på för att komma i mål, avsett hur många kilo det gäller...

1. Bestäm dej!
Du kan inte säga "jag skulle vilja gå ner några kilo"... det är för svävande. Säg istället "Jag SKA gå ner 7 kilo!" Om det nu är det du vill gå ner. Man måste ha ett mål och vara bestämd, annars vet man ju inte var man ska och när man är färdig.

2. Ha ett realistiskt mål!
Sikta på översta BMI och känn sedan efter kilo för kilo var du mår bäst. Att sikta för lågt gör det lättare att misslyckas. Även om BMI inte är bästa mätstickan, så är det ändå nåt...

3. Ha tålamod!
Sikta på minus varje vecka. Även ett ynka hekto är en framgång och ett steg närmare målet. Låter man viktnedgång ta tid så hänger både hjärna och skinnkostym med och dessutom blir det lättare att hålla vikten i längden. Se det som en livsstil och inte en kur. Mina 10 kg tog tre år... det är mindre än ett hekto i veckan. Det tog tid, men jag gav inte upp och jag kom i mål  :-)

4. Skriv upp allt du äter!
Oavsett om du räknar kalorier eller ProPoints (viktväktarna) så måste du ha koll. Det är nästintill omöjligt att hålla allt i skallen och undersökningar visar att man äter så mycket som 25% mer om man inte skriver upp det. Jag kör med Viktväktarnas APP och det tycker jag är smidigt, men papper och penna funkar hur bra som helst.

5. Vila!
Många glömmer att vila är minst lika viktigt som motion. Så se till att sova ordentligt och undvik stress dagtid. Stress är inte bara farligt för vikten, utan för hela kroppen.

6. Motionera!
Hitta en motionsform som du gillar och kan fortsätta med även när du gått i mål. Förbränningen ökar, du gör något roligt och håller kroppen i form. Man måste inte lyfta tunga vikter på ett gym eller sikta på att springa maraton, gammeldans eller promenader funkar alldeles utmärkt.

7. Var inte för sträng!
Ha skräpdagar. Dagar då du äter godis, pizza och skiter i allt! Men var även beredd på konsekvensen som kanske inte bara innebär ett plus på vågen utan även en himla dålig mage... Å håll det till en dag! Om du aldrig spårar ur och inte äter det du längtar efter så kommer du aldrig att stå ut i längden. Du kanske får hålla på ett par veckor extra, men vad spelar det för roll i längden?

Håller du dej till de här 7 punkterna så kommer du att lyckas! Det här är inga hemligheter eller mysko dieter, det här är bara sunt förnuft. Sånt som alla klarar att göra och väva in i sina liv. Men visst är det svårt att ha det där tålamodet och låta det ta tid eftersom allt annat ska gå så jädrans snabbt.

Min viktnedgång den här veckan var ett helt kilo! Så mycket brukar jag absolut inte går ner. Men vi har verkligen satsat allt under veckan. Vårt knep är att åka iväg till vårt hus här på Öland och ha en form av träningsvecka. Här finns inget skräp i skåpen. Ska vi ha något godis eller andra sötsaker så måste vi gå och köpa och det är vi för lata för. Vi tar två långpromenader om dagen, skriver upp varenda grej vi äter och vilar så mycket vi kan. Drömmen är att åka på en träningsresa, men det har jag inte råd med så det här får funka tills jag blir miljonär.

Men det är faktiskt mitt tips. Hyr ett hus i skogen eller åk på en träningsresa. En ny plats, utan välfyllt skafferi med spännande miljöer att utforska till fots. Med tid bara för en själv och sitt bästa. Jag gick upp 3 kg väldigt snabbt under maj, hälften är borta nu. Jag kämpar vidare, det är så livet är... jag går upp väldigt lätt i vikt och då är det bra att veta hur man kommer tillbaka och sedan håller sej själv i schack. Hemligheten med att gå ner i vikt är faktiskt  ingen hemlighet, det stavas egentligen bara kontroll. Tappar jag kontrollen kommer jag snart se ut som en hubbabubba... så det är bara att köra upp på banan igen och ha tålamod. För att jag är värd att må så bra som möjligt  :-)


8 kommentarer:

 1. Så bra skrivet, det är så sant, så. Det är kontroll som gäller i allting. Mitt motto är: "Jag kan om jag vill." Sen får andra säga vad de vill.

  SvaraRadera
 2. Sv: Näe denna gång ska jag inte gå så hårt in som jag brukar.. lugnt och fint-för en riktig förändring.

  Tack snälla, Kramkram!

  SvaraRadera
 3. Vilka bra råd.
  ha en skön sommar!

  SvaraRadera
 4. Mycket bra skrivet! Jag har exakt två månader till semestern och banne mig om inte något kilo ska bort innan dess. Tack för ett bra inlägg

  Kram Nadja

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: