söndag 23 februari 2014

Är du schysst på nätet?

Visst är det kul att få kommentarer på det man skriver! Men ibland är de där kommentarerna inte så snälla... Ibland känns det som att vissa bara lämnar kommentarer på olika bloggar eller andra forum på nätet för att släppa ut sin ilska. Nätmobbing är vanligt och väldigt sorgligt. Mobbing handlar ju om att förminska en annan människa och görs oftast av dem som har väldigt dålig självkänsla. I vissa fall leder nätmobbingen till förödande konsekvenser och kan till och med orsaka självmord. Det är ju förstås oacceptabelt och något vi måste göra allt för att stoppa!

På min nuvarande blogg har jag inte fått så jättemånga elaka kommentarer, men när bloggen låg på Expressen var det annorlunda. Då hade jag en galen människa efter mej som skrev de mest vansinniga kommentarer man kan tänka sej. En av mina vänner får en massa skit på sin blogg, ibland rena hot. Det är svårt när man får en elak kommentar, för man vet inte om man ska ta bort den eller låta andra läsa den. Ibland blir man ledsen, ibland arg. Ska man svara eller nonchalera? Oftast svarar andra och försvarar en, sånt är väldigt skönt!

Jag kan ärligt säga att jag ALDRIG skrivit en elak kommentar, jag kan helt enkelt inte förstå varför man gör det. Som jag sa till mina barn och som Stampes mamma säger i Bambi "Har man inget snällt att säga ska man vara tyst". Det är en princip jag levt länge efter och alltid kommer att leva efter.

Jag har träffat många nya bekantskaper via bloggen och skulle aldrig drömma om att vara elak mot dem. Jag kan tycka annorlunda och säga min mening, men aldrig för att skada eller förminska. Man får tycka annorlunda, men kan acceptera och respektera varandra ändå. På nätet ska vi vara extra schyssta mot varandra eftersom det som skrivs är lätt att missförstå och eftersom man inte kan se och läsa av människan man kommunicerar med.

Om du precis som jag strävar efter ett bättre klimat på nätet så kan även du gå med i nätverket Schyssta Bananer som loppi startat. Allt för att göra bloggvärlden och internet till ett bättre ställe där vi kan umgås på lika villkor och där alla får vara med. Så häng på du med!


10 kommentarer:

 1. Jag lever också efter principen att man håller tyst om man inte har något snällt att säga. Lika lite som jag skulle vara elak mot någon IRL, lika lite skulle jag skriva elaka kommentaren på nätet. Jag förstår verkligen inte sådant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycekt man inte förstår...

   Radera
 2. Nä, precis. Jag hummar med allt du skriver. Jag är inte den som vill vara dum, inte alls, och varför?
  På Expressen fanns det en galen, den har nog de flesta råkat ut för, men här i nya bloggvärlden finns bara justa bananer. Och är det något man undrar över, så undra då, det brukar lösa sig.
  Kramkram♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon på Expressen hade verkligen inte alla hästar hemma...

   Radera
 3. Har själv haft stora problem på min blogg med anonyma figurer som skrivit saker så jag knappt har trott mina ögon emellanåt. Dessvärre har det nu gått så långt att jag känt mig tvingad till att används mig av kommentatorgranskning innan jag publicerar vad som skrivs. Tyvärr tror jag att det här är ett problem som är väldigt svårt att komma till rätta med när det en gång har börjat. En som inte pallade med mer utan till sist tog bort sin bli block var Marcus Birro. Men det finns fler. Mycket olustigt det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som någon sa: man ska aldrig skriva något som man inte kan säga öga mot öga... det borde vi alla tänka på tycker jag. Hoppas det lugnar ner sej på din blogg.

   Radera
 4. Har klarat mig bra och sluppit elaka kommentarer. Men jag säger som dig, jag är tyst istället och tycker jag att en bloggare är korkad eller jobbig så slutar jag helt enkelt att läsa. Varför lägga ner energi på att bli irriterad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Varför läsa något man inte gillar?

   Radera
 5. Jag tror precis som du skriver att tyvärr så finns det folk som tar ut sin frustration och ilska här i livet genom att sätta i system att lämna taskiga kränkande kommentarer. De är ju anonyma och slipper stå till svars .det är väldigt bra att detta uppmärksammas genom Shyssta Bananer. Tråkigt om folk känner sig tvingade att lägga ner sina bloggar pga dessa nät troll. Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 6. På den här bloggen har jag aldrig fått elaka kommentarer än så länge..
  På Expressen däremot.. Men jag har kommentarsgranskning på och skulle det komma nåt dumt tar jag bort det. Tror att trollen dör om man tiger ihjäl dem och inte släpper fram dem i ljuset.
  Kram

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: