onsdag 18 september 2013

Tabuämnet Döden...


Det första jag såg i morse när jag vaknade var att Kristian Gidlund dog igår på eftermiddagen. En person som jag inte känner personligen, men har som många andra läst hans blogg som han startade när han fick veta att han hade obotlig cancer.

Kristian var inte rädd för döden eller att prata om den, men väldigt många klarar inte ens att ta ordet i munnen utan att känna obehag. Jag är inte heller rädd för själva döden, däremot är jag rädd för att den ska göra ont. Jag är också rädd för allt jag kommer att missa den dagen jag är död... allt som ungarna kommer att göra utan att jag får vara med.

Min bästa kompis dog för 13 år sedan, bara så där... hjärtat gav upp utan någon större förvarning och plötsligt fanns hon inte längre. För några år sedan dog min väninnas son och dagarna efter en av våra bekanta, bägge i olyckor... utan förvarning. Så det är inte så att jag varit förskonad och inte vet vad det handlar om. Jag har mist människor i min närhet och sörjt. Världen miste sin färg för en stund och livet blev ganska meningslöst under en tid. Så är det att förlora någon och sörja.

Men livet för oss som finns kvar fortsätter ju, även om det är tungt. Och döden får oss ofta att fundera djupare kring livet och vad som är viktigt och gör oss oftast till bättre människor. Det var när min bästa kompis dog som jag tog tag i mej själv och mitt liv. Det är tack vare henne som jag är den person jag är idag, en bättre upplaga av mej själv. Jag såg alla mina fel och brister och började jobba med mej själv och några år senare var jag både trevligare och mådde bättre. Men det finns självklart saker kvar att jobba på...

Att prata om döden är viktigt, det är ju det enda vi vet att vi inte kommer undan. Alla ska vi dö, på nåt sätt. Förr oss här hemma har det varit naturligt eftersom killarna var så små när väninnan dog. De lekte begravning och vi pratade mycket. Vi har tagit beslut om att donera, skrivit testamente och pratat om hur vi vill ha vår begravning. Killarna vet att jag vill ge bort allt jag kan, utom mina hornhinnor. Ansiktet ska vara orört. De vet att jag inte vill ha någon prålig kista eller en massa blommor. Ett enkelt bårtäcke och en enkel blomma räcker. Jag ser hellre att man startar en fond eller nåt än att slänga bort pengarna på blommor som jag ändå aldrig får se. Den som vill ge mej blommor kan göra det medan jag lever  :-)

För oss är döden naturlig och vi pratar ofta om de som inte finns bland oss längre. Hur är det för er? Är ämnet för jobbigt? Hur hanterar ni döden? Pratar ni med era barn? Har ni skrivit testamente? Berätta!




17 kommentarer:

  1. Vi pratar inte så mycket om vår egen död eller om närståendes... Däremot pratar vi om döden överlag. Jag har varit på trebarnbegravningar. Det är tungt. De första två barnen umgås vi inte med familjen länge men vi besöker graven när vi är vid kyrkan. Äldsta sonen gick i samma klass som deras syster så det blir naturligt att prata om det.
    Tredje barnet som somnade in var min bästa väns barn. Jag tänker på det och jag pratar med barnen om det. Hans dag finns med i almanackan och barnen frågar vem det är och jag svarar.

    Jag har dessutom varit på flera begravningar de sista åren, både närstående och bekanta. Vi pratar öppet om det då med.

    Men nä, vi planerar inte för vad som kan hända oss. Inga testamenten. Vi är gifta så visst skydd finns ju där, iaf för familjen.

    Jag är sån som överlag pratar om det mesta med barnen. Vill dom veta om döden så pratar vi om döden. Vill dom veta hur barn blir till, då pratar vi om det. Jag ser ingen anledning att inte berätta sanningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ett långt och fint svar :-)
      Testamente kan vara bra om ni föräldrar omkommer och barnen är kvar i livet.

      Radera
  2. Vi har pratat rätt mycket om döden hemma eftersom Melvin var med på sin gammelfarmors begravning och att han har en kusin som dog vid 10 månaders ålder i en ovanlig sjukdom. Vi hälsar på ibland på kyrkogården.
    Sen såg vi ett program om ett hospice på tv och då var Melvin vaken och ville också titta, så efter det pratade vi lite om döden eftersom man fick se en död "tant" på tvn..

    Jag vill inte dö, jag får lätt panik om jag börjar tänka för mycket på det. Fast egentligen är det nog kanske mest som dig Marlene att jag är rädd att det skall göra ont.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi vet alla ATT vi ska dö men inte HUR och det är väl där rädslan ligger kanske. Att vi inte har koll och kontroll...

      Radera
  3. Det är ett jobbigt ämne och inte helt lätt att prata om. Jag jobbar just nu själv på att ta vara på varje dag och koncentrera mig på att leva i nuet eftersom man inget vet om framtiden och att bekymra sig om den är bara jobbigt. Däremot vill inte mina barn höra talas om döden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att leva brevid är självklart en helt annan sak än att leva mitt i... Ta hand om dej!

      Radera
    2. Vill bara förtydliga att jag inte har nån svår sjukdom eller så, har lite andra bekymmer.

      Radera
  4. Har erfarenheter som många andra av att ha förlorat nära och kära. Vi pratar ibland om döden, men kanske mer om att inte ta livet för givet, oavsett hur man har det. Livet kan förändras så snabbt. Sonen krockade för några år sen, hade änglavakt..så att vara tacksam är viktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man får inte glömma tacksamheten för allt bra som finns i ens liv. Lite leva för dagen, man vet inte vad som händer imorrn...

      Radera
  5. Jag pratar. Och detta med Kristian Gidlund har jag tagit rätt hårt, har inte orkat kommentera eller nämna det. Han gav mig så många svar på hur min egen man hade det, som inte han berättade för mig, eller kanske tänkte på. Jag har haft så många frågor efter min mans bortgång.
    Vi ordnade ju upp allting före och i god tid. Det var ovärderligt.
    Själv är jag inte rädd för att dö, men vill inte, naturligtvis inte, för jag har så mycket kvar att uppleva både med barn och barnbarn och min egen utveckling.
    ♥♥♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår precis hur du menar Gerd, det är många frågor man har som i bästa fall får svar en dag... självklart vill man inte dö, särskilt inte tidigt i livet! Men vi har ju ingen valmöjlighet när det gäller den saken...

      Radera
  6. Vi pratar om döden, men jag får ont i magen av att bara nämna det...kram Diana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart det inte är roligt att prata om det, men viktigt.

      Radera
  7. Visst pratar vi om döden. Men som dianasdrömmar...får ont i magen...
    Min största sorg är då min farmor dog. Ja, det förstår du kanske. Tack förresten för din fina kommentar på min blogg. den värmde,ska du veta.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste våga och det kanske blir lättare om man vågar...

      Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: