lördag 1 juni 2013

Svart på vitt

Vissa saker behöver man få svart på vitt för att kunna acceptera... så är det med bla min sömnstörning eller sömnapné som det så fint heter. Jag tycker ju att jag sover gott på nätterna och brukar säga att jag sover 8 timmar. Sanningen är en hel annan och det har jag sett svart på vitt nu.

Martin har köpt armband till oss som mäter vår aktivitet dygnet runt. Det ser ut som ett helt vanligt armband, men den mäter våra steg, hjärtfrekvens och en massa annat. Den mäter också vår sömn och det skulle ju bli himla intressant att se hur Martin sover eftersom jag var rätt säker på att han har massor med sömnuppehåll.

I morse var första dagen att se hur allt stod till. Martin hade ETT enda sömnuppehåll, jag hade... 19!!! De dryga 8 timmar som jag tyckt att jag sovit är egentligen bara 7, vilket iofs är helt ok det också. Men var tog de där andra 75 minutrarna vägen? Som mest sover jag 80 minuter i ett sträck, jag vaknar regelbundet ungefär en gång var 20e-30e minut hela natten igenom men ibland med bara några minuters mellanrum... det är ju inte så bra... Jag kan också konstatera att jag sover bäst efter 7.30, då vanliga människor är på väg till jobbet. Å förstår ännu bättre varför jag är så trött när jag blir väckt vid den tiden. Det är ju då jag äntligen sover gott!


Nu har jag alltså med egna ögon sett hur illa det står till, ni kan också se det på bilden. Jag vaknar väldigt många gånger i timmen och fattar knappt att jag överhuvudtaget orkar göra något alls på dagarna. Det här är ju på riktigt! Det var inget som läkarna bara hittade på, jag har faktiskt en väldigt störd sömn. Vicken väckarklocka! Bokstavligt talat.

Nu är ju frågan varför? Vaknar jag pga Martins snarkningar? Jag kommer bara ihåg att jag märkte dem en gång inatt, så det är nog bara en liten del av förklaringen. Det är nog som läkarna säger; min utbrändhet har sabbat kommunikationen och hjärnan fattar inte att den måste skicka signaler så att jag ska andas även när jag sover. Inte konstigt att jag är så trött.

Så jag får nog ta det här lite mer på allvar och faktiskt vila när jag är trött. Göra som läkarna säger och ta en tupplur när jag känner att jag behöver och kan. Vilken skit! Hur kunde det bli så här? Stress är farliga än man tror...

Det här var lite jobbigt känner jag. Det där med svart på vitt är ganska nyttigt ibland...


8 kommentarer:

 1. Det där lät superintressant, men bara för den som behöver! Ha det gott och kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Armbandet kan användas av alla och används mest av dem som tränar. Att den skulle läsa av sömnen visste jag inte, så det var en nyttig bonus.

   Radera
 2. Jag hade jättedålig sömn med hård snarkning efter min stroke (men skulle ju va trött då) fick en undersökning och en CPAP(antisnarkmaskin med mask som jag har när jag sover) på några få dagar MYCKET piggare och absolut jättebra för mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också gjort en sömnundersökning och fick då veta om min sömnapne. Men eftersom jag inte är överviktigt, snarkar eller sover på rygg så skull en CPAP tydligen inte hjälpa mej. SÅ jag får lixom gilla läget...

   Radera
 3. Vart har han köpt de där armbanden? Vore något för min pappa att prova

  SvaraRadera
  Svar
  1. stegraknare.se men finns även på coolstuff men med högre porto.

   Radera
 4. Åh det måste jag köpa!!
  Btw: Så oerhört vackra ni var (som alltid) men med utstyrseln till bröllopet. Jisses, ROYAL!

  kRAM
  Stoffe

  SvaraRadera
 5. Jag har samma problem som du. Fast jag tror inte ens att jag sover 8 timmar, för så mycket brukar det aldrig bli. CPAP är nog inget för mig heller. Jag är visserligen överviktig men jag snarkar inte och sover inte på rygg heller. Har fått nässpray med cortison av min läkare då mina allergier gör att det alltid tjocknar igen i näsan, och så använder jag näsvidgare på nätterna (en sån liten plastskena som öppnar upp) som jag köper på Apoteket. Det gör att jag sover bättre, men som du skriver så blir sömnen helt störd efter en utbrändhet. Min hjärna har liksom aldrig börjat koppla ihop nätter = sova igen. Inte heller att det ska gå att sova ett antal timmar i sträck. Om jag får ihop pengar ska jag köpa ett sånt där armband, för jag behöver nog också se svart på vitt hur dåligt jag sover för att kunna förstå och förlåta mig själv för att jag orkar så lite.

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: