fredag 3 maj 2013

Ta emot en komplimang

Dagens fundering hänger ihop eller är en fortsättning på gårdagens inlägg om Jante. Hur tar du emot en komplimang? Är du en av dem som säger TACK! och ser glad ut? Då är du ganska unik faktiskt. Är du istället en av dem som säger "Äsch, det var väl inget" och tittar ner i golvet, så är du en ganska vanlig svensson  :-)

Min teori är att den där Jante även ställt till det på den här fronten. Har man dålig självkänsla så är det svårt att ta emot en komplimang och då uteblir glädjen över uppmärksamheten. Om man inte tycker att man är värd en komplimang hur ska man då kunna tacka för den? Har man istället en god självkänsla så är det oftast en självklarhet att bli glad och tacka för det fina man hört. Tycker jag själv att det jag gjort faktiskt är bra, så är det ju mycket enklare att säga tack och vara stolt.

Hur gör jag då?
Jag säger NUMERA tack och blir glad, samtidigt som jag ibland (utan att tänka på det) ska förklara och prata bort det. Tex om någon säger att jag köpt snygga skor. Då säger jag tack och ska genast berätta att jag köpt dem på rea nånstans... Det kanske skulle räcka med ett tack? Eller är det kanske så att jag vill berätta för den här personen vart hon kan köpa sina egna skor om hon gillar dem? Jag vet faktiskt inte, det är nog lite både och faktiskt... Men jag säger iaf tack och menar det!

Att inte tacka för en komplimang är ju faktiskt att förringa det någon annan säger till en. Om jag tycker att någon har en fin klänning och säger det och sen får tillbaka: "äsch, den här gamla trasan..." Ja, då säger ju faktiskt mottagare att vi båda har dålig smak. Inte särskilt snällt eller något som bygger för en längre konversation.

Igår var dagens uppmaning att vara stolt över sej själv. Idag är uppmaningen att öva på att ta emot komplimanger och säga tack. Säg gärna något snällt (som du menar) till någon annan också. I bästa fall kan vi sprida lite glädje! 

Because we´re worth it!  :-)10 kommentarer:


 1. Förr skojjade jag alltid bort komplimanger men idag säger jag tack och ber om flera, ha ha ha, om flera ber jag naturligtvis inte..... :-) Kram

  SvaraRadera
 2. Jag säger alltid TACK! Pratar inte bort det, men om jag får en komplimang för något som man tror är nytt, och det faktiskt är gammalt, så ler jag stort och känner mig stolt över "den gamla trasan", hihi...
  Jag brukar ge komplimanger, där jag ärligt ser något bra. Inget konstigt med det......
  Kram♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gör precis som alla borde göra. Sug i dej av allt fint som folk säger om och till dej!

   Radera
 3. Att säga tack brukar jag säga till min dotter att göra när hon undrade hur hon ska ta en komplimang. Vi ses i morgon! Kram Nilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj ja! Att lära barnen från början är superviktigt! Ska bli så skoj imorrn.

   Radera
 4. Jag har jätte svårt för att ta komplimanger! men ger mer än gärna andra komplimanger!! :) :)

  Kram på dej♥ /Lena

  SvaraRadera
 5. Har märkt att svenskar i allmänhet har svårt för att acceptera komplimanger. Här är det helt naturligt att le och säja "Thank you! I like it too".
  Tack för god mat - "Thanks; glad you liked it".
  Jag är frikostig med komplimanger; gör MEJ glad och hoppas det gör den andra människan glad(are) :)

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: