fredag 22 mars 2013

Det här med Earth Hour...

Jag har skrivit om detta flera gånger och jag får nästan alltid arga kommentarer, men det bryr jag mej inte om! Earth Hour alltså... den där timmen en gång om året då vi uppmanas att släcka ner överallt. De första åren gjorde jag det också, som en påminnelse och för att uppmärksamma att vi håller på att förstöra vår planet. Det var ett bra sätt att prata med barnen om miljö och hur vi lever och en ganska mysig avslutning på kvällen att läsa i stearinljusets sken.

Jag tror att det hela började 2007 i Australien och att Sverige var med året efter. Numera är det ett vedertaget begrepp, men allt färre släcker... iaf vad man ser i husen och byggnaderna där jag bor. Jag tycker att det hela var en strålande idé från början, men nu måste man göra något annat. Något mer. Det räcker inte att folk dövar sitt samvete genom att släcka en timme om året och sen inte gör något mer. För det handlar ju inte om att spara el den där timmen, det handlar om att få folk att reagera.

Här i Botkyrka har man en stor manifestation med fackeltåg och akustiska uppträdande. Men man behöver inte titta särskilt långt för att se skolor som står med full belysning dygnet runt, även på helger och lov. Vårt kommunalhus har en klimatanläggning som brummar för fullt dygnet runt och mängder med fönster som lyser.

Earth Hour i all ära, men nu måste vi göra något nytt. Vår planet förstörs och nya grepp måste tas, mer information måste ut och vad den lilla människan kan göra i sin egen vardag. Handla närproducerat, äta måltid efter säsong, använda benen mer och bilen mindre, dra ner temperaturen inomhus, handla begagnat osv. Det finns massor att göra som inte är särskilt svårt. Å jag vet många i min närhet som gör massor, inte att förglömma!

Men kommunerna måste föregå med gott exempel alla övriga dagar och tex släcka ner skolor och andra byggnader på nätterna och när lokalerna i övrigt står tomma. De måste vara förebilder och visa vägen. Vem ska annars ta kommunstyrelsen på allvar när det gäller klimatfrågan?

Jag släcker ofta ner även när det är en hel vanlig dag och tänder istället ljus (som enligt viss iofs inte heller är miljövänligt), jag kör bara bil när jag måste, handlar gärna secondhand, äter väldigt lite kött, sopsorterar osv. Jag försöker att dra mitt strå till stacken även om det kunde vara ännu bättre. Å jag kommer förmodligen att släcka en del lampor nästa lördag, men inte pga att det är en särskild dag utan för att jag tycker det är mysigt. Jag har levt utan el i Gambia och ser inget större problem med detta i ett varmt land, här i Sverige är det värre.

Hur tänker ni kring detta? Resonera gärna här under i kommentarsfältet, men utan att slänga dynga tack  :-) Ge tips på fler sätt att rädda vår planet. Och den stora frågan; kommer du att släcka eller inte?


7 kommentarer:

 1. Att skolor mm inte släcker ner på loven och nätter tyder verkligen på att just denna till "Earth Hour" verkligen behövs.
  Timmen är inte till för att det ska sparas energi utan denna timme är till för att vid ett och samma tillfälle stanna upp och ta sig en funderare om vår energiförbrukning och miljö.
  Därför tror jag på denna idé, en idé som förhoppningsvis väcker tankar bl a din kummun om att vi kanske bör fundera på att släcka "onödig" belysning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det som är det tokiga i det hela i Botkyrka. Att kommunen som brinner för Earth Hour och gör en stor gala av det hela inte ens behaga släcka dina offentliga byggnader trots att vi är många som bett dem under flera år. Då känns det enbart som en timmes jippo för att visa kommunen från sin bästa sida...

   Radera

 2. En timma i mörker för en enskild känns bara larvigt när de som borde tänka till bara kör på....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite så blir det ju... man måste hitta på nåt nytt för att väcka folk.

   Radera
 3. Vi brukar, varje år, släcka ner denna timme men det är ju i och för sig bara en gest.
  Vi har en bil, men använder den bara då det inte går att åka kommunalt, sopsorterar och allt sådant som vi vet är viktigt.
  Jag brukar reta mig varje morgon under den mörka årstiden på att det är så upplyst vid skolor som vi vandrar förbi vid vår morgonrunda. Det måste dra mycket med ström.
  Sedan dessa flygresor hit och dit. Semesterresor kan jag förstå men tänk så mycket våra folkvalda reser med flyg, och, då inte bara till Bryssel och EU,. Behövs det verkligen?
  Tåg är ett miljövänligare alternativ, enligt vad jag tror.
  Kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det med att tåg skulle vara bättre ifrågasätts en del, jag vet inte hur det är. Däremot vet jag att man från Bryssel oftast tar tåget när mötena är i Strassborgh och det låter ju bra.
   Kram till dej med :-)

   Radera
 4. Det här med upplysta skolor/kommunala byggnader är en försäkringsfråga har jag fått höra när jag frågat SISAB; det måste vara tänt för att komplicera för tjuvar & vandaler.

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: