torsdag 7 februari 2013

Näthat vs nätkärlek

Har precis sett reprisen av Uppdrag Granskning om näthatet. Jag blir äcklad, fascinerad och förbannad på samma gång. Människan är en väldigt komplicerad varelse och den enda art på jorden som är medvetet elak bara för nöjes skull. Människa har även den högsta intelligensen av alla arter på jorden, men detta kan man ifrågasätta är man ser detta program.

Just det här programmet utgår från en händelse där HM tryckt upp tröjor med en dömd sexualbrottsling tillika artist i USA. Ett par tjejer ifrågasätter HM´s agerande på företagets sida på Facebook och får flera tusen hot pga sina inlägg. Hoten är riktigt grova och anmäls, men förundersökningen läggs ner redan dagen därpå. När man ändå är inne på det här spåret så låter man andra kvinnor redogöra för hot som de har fått i sin position som programledare, journalister, skribenter, bloggare etc. De läser upp hot med "löfte" om våldtäkter, mord, styckning och en massa annat vidrigt och självklart blir de både rädda och begränsade i sitt liv. De är inte bara rädda för sin egen skull utan för hela sin familj eftersom vissa av de här hotfulla personerna även spridit deras adress och kontaktuppgifter.

Jag fattar inte hur man överhuvudtaget kan hota en annan person. Jag har själv blivit utsatt för det i egenskap av debattör och skribent. Jag tyckte det var obehagligt, framförallt eftersom det var ett av mina barn som tog in brevet med hotet, men jag blev nog inte rädd. Mer förbannad tror jag, att någon försökte att få mej rädd och gav sej själv rätten att skriva till min privata adress så att mina barn riskerade att se skiten. Att dessutom använda sej av skrift och vara anonym är lixom höjden av ynklighet enligt mej. Om man nu tycker att jag är en vidrig person, ja men ring mej då och säg det direkt till mej så att jag åtminstone får chansen att utvärdera det du säger och eventuellt ändra på mej om det ligger något i din åsikt. Säg vad du tycker direkt till den det gäller - eller låt bli!

Att skriva något elakt är så enkelt... och fegt! Orden blir mycket hårdare än om man sagt något "face to face". Man ska aldrig skriva något som man inte kunnat säga direkt till någon, det har varit och kommer alltid att vara min policy. Som Stampes mamma sa; Har man inget snällt att säga kan man hålla tyst. Jag håller med, men har man en åsikt i en fråga så måste man få framföra den även om man inte håller med andra. MEN man kan framföra sin åsikt utan att förnedra, kränka eller förringa en annan människa. Problemet är att man måste tänka ett steg extra då och vänta lite med att skriva tills den värsta ilskan lagt sej och det kanske inte alla orkar eller tänker på och det är då man skriver dumma grejer.

Klimatet på bla Facebook är ibland hårt, även där har jag fått en del mindre välkomna kommentarer på olika forum. Men där är det ganska lätt att radera sin egen kommentar så fattar folk under inte vad som sagts från början. Tyvärr har det gjort att jag kommenterar färre grejer, eftersom jag helt enkelt inte orkar se allt negativt som kommer efter mina inlägg. Så visst blir man begränsad. Man tänker sej för en gång extra innan man skriver.

Jag hoppas att programmet och den diskussionen som nu pågår kan ändra klimatet i sociala medier. Det som pågår nu är osunt och får folk att må dåligt. Sociala medier har kommit för att stanna och är ett otroligt bra hjälpmedel för de flesta av oss. Men lite mer kärlek mellan raderna skulle verkligen inte skada. Så fram för Nätkärleken och lägg ner Näthatet. Så blir världen lite bättre  :-)


10 kommentarer:

 1. Hej Marlene!

  Jag hittade hit via din "kommentar" på Vings sida om gambia och Bakotu hotell. Jag och min man Andreas har bokat en två veckors resa dit och åker den 19/3. Jag skulle vilja komma i kontakt med dig och få lite tips och råd och även höra vad vi kan hjälpa till med i Gambia. Läst på din blogg om Smile bla.

  Kan du kontakta mig via mail?

  Min mail: ulricawestling@hotmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mailar dej så snart jag har lite mer tid :-)

   Radera
 2. Thankfulnesѕ tο my fаthеr who
  informеd me оn thе topic of thiѕ
  blog, thіѕ blog is іn fаct
  аwesоme.
  My site :: vida vacations

  SvaraRadera
 3. Bra att du är en av många som biter ifrån gällande den här problematiken. Det här är något som är fullständigt oacceptabelt med den här typen av sjuka kommentar, men som också i förlängningen sänder vidare farliga signaler,passa er annars äter vi upp er också. Men samtidigt är det viktigt att man inte viker ner sig för de som har till nån slags hobby att göra livet surt för andra, frågan är bara hur man på bästa sätt bemöter dom? Sen om man ska göra det är en annan fråga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju den stora frågan. Hur bemöter man kommentaren här nedan från VF? Är de kommentar riktigt stötande så tar jag bort den, men ibland har jag den kvar för att visa hur korkad avsändare är. Så blir det nog i detta fall...

   Radera
 4. Otäckt med näthat och anonymiteten. Sjuka människor har väl alltid funnits, men nu är det mera fritt fram att kunna sprida.
  Mera kärlek♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk om nätkärleken kunde ta över näthatet. Det verkar ju ändå som att folk blivit uppmärksammade nu och är mer lyhörda.

   Radera
 5. Vilka meskvinnor som sitter och stickar offerkoftor.
  Inte undra på att en del får spel och kastar skit!

  http://jagforklarar.blogspot.se/2013/02/nathat.html

  Köp en hat-undertröja till din sambo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att ett svar till detta är överflödigt... någon annan av mina läsare kanske vill hälsa något?

   Radera
 6. Marlene, jag håller fullständigt med dig i vartenda ord du skrivit i inlägget!!! Jättebra att du tar upp det här problemet.

  Till FV kan jag bara säga att det du skriver är helt obegripligt och irrelevant. Det finns aldrig någon anledning att kasta skit på någon! Vi har alla olika åsikter, och det går att diskutera utan att kasta skit på folk, gå till personangrepp eller hota. Jag förstår bara inte hur man kan vilja göra en annan människa illa. Har man behov av att kräka av sig kan man göra det på sin egen blogg - där är det fritt fram - men jag tycker att man ska respektera andra människor så mycket att man inte gör det på någon annans blogg eller FB-sida.

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: