fredag 11 januari 2013

Tabuämnet inkontinens...

Det finns många saker som man inte pratar om, bla de problem som kvinnor kan ha i de "nedre" regionerna. En del upprördes över att jag öppet skrev om mitt ingrepp att bränna bort slemhinnorna i min livmoder. De som upprördes var de som tycker att detta är en privat fråga och sånt skriver man inte om, punkt. Jag ser det inte så, jag ser det istället som att jag hjälper kvinnor att ta tag i sina problem. Problem som man inte behöver ha och som det finns onödiga tabun runt.

Jag hade överjävliga menstruationer som faktiskt handikappade min vardag och hindrade mej från att leva det liv som jag vill leva. När jag till slut fick höra om Novasure blev jag överlycklig och insåg att det fanns något som kunde hjälpa mej. Att jag fått ett nytt liv sedan operationen är nästan en underdrift. Det är bland det bästa jag har gjort.

Nu är det dax för nästa ingrepp. Många kvinnor lider av inkontinens av en eller annan orsak, men det är skämmigt att prata om så man lider hellre än tar tag i det. Nu har iaf jag fått nog av små droppar i trosorna och oron över om det finns toalett tillgängligt eller ej. Så idag var jag på kontroll hos doktorn och fick veta att mitt urinrör släppt från en muskel och dessutom hamnat lite snett. Men så himla bra att veta!

En himla mysko undersökning var det. Först fick jag tömma blåsan helt, för att sedan undersöka med ultraljud att den verkligen var helt tom. Det var den, inga problem där alltså. Knipandet funkade oxå, inget fel där. Sen fyllde man blåsan igen med koksaltlösning tills jag kände mej sprängfylld och akut kissnödig. Då fick jag hosta och krysta och då kunde läkaren se att det läckte, hur det läckte och vad som var fel. I mitt fall är det alltså fel på muskeln och själva urinröret.

Detta ska nu åtgärdas med en liten operation. Jag får lokalbedövning eftersom jag måste kunna "hjälpa till" under operationen. Man går in underifrån och sätter som en gummisnodd under urinröret för att hålla det på plats. Man fäster snodden i ljumskarna så det kommer att bli två små hål utanpå huden. Sen får jag hosta och krysta för att se om de gjort rätt och när jag kissat får jag åka hem. Ett par dagar i lugn och ro men ingen direkt sjukskrivning behövs.

Värre än så är det alltså inte. VARFÖR är detta ämne tabu? Ett så vanligt problem och en så enkel lösning. Har du ett liknande problem? Ta hjälp!


9 kommentarer:

 1. Jodå, men mina problem avhjälps med lokalt östrogen, funkar toppen.
  Det är gammaldags det där att de skulle vara skämmigt, men jag vet någon som alltid hade "ont i sidan", vart än problemet satt.....
  Ha en skön kväll♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medicin hjälper mot en del, men inte när muskeln har släppt som i mitt fall. Ont i sidan... jojo...

   Radera
 2. Jag tycker också att man ska bryta alla tabun och prata om allt sådant där. Jag har själv lite problem med inkontinens och tog upp det med gynekologen i våras. Hon varnade för att vissa kvinnor känner av det där gummibandet, och att det liksom inte går att göra något åt när det väl är på plats. Och jag är väldigt känslig; känner jättelätt av alla fel/förändringar i min kropp. Så jag ska prova knipövningar först - om jag bara någonsin kan få lite lugn och ro i tillvaron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt knip var det ju inget fel på, här har lixom hela muskeln släppt och paketet hamnat snett. Så jag har inte mycket att välja på.

   Radera
 3. Hej! Jag tycker att du är modig och du ska vara stolt över dig själv som så öppet talar om de problem, som var och varannan kvinna har problem med. Men de allra flesta lider i det tysta, Själv är jag opererad för inkontinens, men jag fick kriga med sjukvården för att få en operation. En läkare sa till mej så här " du får väl skylla dig själv, när du skaffat så många barn", det var inte kul att höra.
  Lycka till och var vid gott mod. Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sjukt svar! Den här läkaren sa direkt att jag skulle få hjälp och detta inom någon månad. Hon var mest förbaskad på att det avsätts så himla mycket mer pengar till "manliga" åkommor är kvinnliga.

   Radera
 4. Skrev fel hemsida adress, men nu ska det vara rätt :).

  SvaraRadera
 5. har skickat en fråga tidigare men ej fått svar :)

  Ville du hoppa på att gästblogga hos mig i år med :) hoppaS DU vill:)

  Blir då ca 2 eller max 3 gånger under detta år med många veckor emellan.. du kan lämna en kommentar hos mig med mailadress så skickar jag vidare info

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har svarat dej på mail redan första gången du frågade. Kolla din skräppost om det inte ligger där.

   Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: