söndag 30 december 2012

Party a la Gambia!


Första dagen här gick vi till den byn där jag jobbade, mest för att jag skulle få ordning på hur saker och ting såg ut just nu, men också i förhoppning att träffa någon jag kände. Hela byn som jag bodde i har ersatts av en golfbana och vägar har dragits om, men en del såg ut som det gjorde för 22 år sedan. 

Utanför ett lägenhetshotell stod en figur som jag kände igen, så jag ropade ”Mr Papp…?” Mannen sken upp, kom fram och gav mej en kram. Han kände igen mej, men kom inte ihåg vad jag hette förrän jag sa det. Det var ju trots allt 22 år sedan och många vita har passerat honom sedan dess. Mr Papp drev hotellet som jag var placerad på 90/91. Hos honom kunde jag duscha om det var slut på vatten i mitt hus. Jag fick lunch om jag ville och fick hjälp om jag behövde. Han var en av dem som försökte lära mej wolof som är ett av språken i Gambia och det gick väl så där… Mr Papp var också en av dem som hjälpte mej att komma hem när allt började strula i slutet av min vistelse.

Han blev jätteglad av vårt besök och bjöd in oss att se att titta på hans nya ställe. Jättefina lägenheter har han byggt, som man kan bo i för ca 300 svenska kronor per dygn. En av hans gäster har hyrt i flera år nu, och har tom skaffat hund. Ett klart lockande alternativ om man skulle ta en flygstol och åka hit. Hela området har även fritt internet, så här kunde vi passa på att uppdatera Facebook och kolla mailen. Direkt bjöd han in oss till en stor fest som han skulle ha följande lördag, igår alltså.

Självklart tackade vi ja och igår vid 20-tiden blev vi hämtade av vår chaufför Boba. Det skulle komma mer än 100 personer till festen, men när vi kom var det nästan bara vi och några andra västerlänningar. Gambier är inte så bra på det där med tider… Maten var klar vid 22, då kunde vi börja smaka på både Gambiska och västerländska rätter. Det är viktigt att ha status här och detta visar man genom att ha fina vänner, mycket mat och fina kläder. Ungefär som hemma alltså… Vi tyckte mest att det var kul att smaka mat vi inte ätit förr och se på alla gäster som konstant trillade in under kvällen. När vi gick vid midnatt hade fortfarande inte alla kommit. Men vi fick iaf hälsa på mr Papps fru och hälsade på en massa människor som vi inte vet vilka de var. Säkert rika affärsmän som han ville imponera på.

Kul var det iaf och vi var mer än mätta när vi åkte hem med vår lilla Boba igen. Det är himla skönt att ha en egen chaufför, då slipper man allt tjat från de andra taxikillarna. Vi har en skitdålig uppkoppling, så bilder på finklädda gäster i traditionell Gambisk klädsel kan jag inte lägga ut – dem får ni se när vi kommer hem.
Nu börjar jag inse att jag måste åka hem snart…

2 kommentarer:

  1. Så roligt att får vara med på en gamibansk fest och framförallt få återse gamla bekanta!

    SvaraRadera
  2. Låter klart häftigt och vi ser fram mot bilderna! GOTT NYTT ÅR!

    SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: