onsdag 17 oktober 2012

Ett halvår efter Novasure

Den 27 mars utfördes min Novasure-operation och jag kan säga att den har förändrat mitt liv till det bättre! Eftersom många fortfarande inte vet om vad det är och många frågar om det så tänkte jag berätta igen...

Bakgrunden till att jag själv började söka efter alternativ var att jag hade rikliga blödningar under 8-9 dagar varje månad. Och de blev bara värre och värre vart efter tiden gick. När blödningarna till slut handikappar en så pass att man knappt vågar lämna hemmet är det dax att göra något. Så jag satte mej och letade runt på nätet och fick reda på att man kunde göra annat än ta bort livmodern som jag trodde var enda lösningen. Jag läste att man kunde bränna slemhinnorna och att det var ett ganska enkelt ingrepp.

Den här informationen tog jag med mej till min husläkare som var tvungen att googla på det jag pratade om, han hade aldrig hört talas om det... Men skickade ändå en remiss till kvinnokliniken som gav mej en tid direkt. Bara några veckor efter mitt besök hos husläkaren låg jag på operationsbordet. Det är ingen kö alls till det här ingreppet eftersom knappt någon vet om det och min läkare på kvinnokliniken sliter sitt hår. Det är ett så enkelt ingrepp som skulle kunna hjälpa så många kvinnor som lider i onödan. Så hon har bett mej att sprida informationen så mycket jag kan.

Till att börja med så ska man vara färdig med barnafödandet, eftersom ingreppet kan göra en steril för all framtid. Man bränner ju bort slemhinnorna som ägget ska fastna i. Det som sedan händer är att man sövs under en kort stund. Läkaren för in ett instrument i livmodern och fäller ut det som ett paraply ungefär, sedan värms instrumentet upp under ca 90 sekunder och bränner bort alla slemhinnorna. Sen är det klart! Jag tror att jag var sövd kanske 30 minuter och när jag vaknade kändes allt nästan som vanligt.

Jag var hemma och tog det lugnt samma dag, men jobbade dagen efter. Jag hade som mensvärk några dagar och ett vattnigt avslag ett par veckor. Tighta byxor fick vara, men i övrigt var allt som vanligt. Första mensen efter operationen var betydligt mindre än innan och sedan dess har den bara minskat. Nu, ett halvår senare, har jag en pytteliten blödning i 2-3 dagar. Det räcker med ett trosskydd nu för tiden. I princip all PMS är också borta. Innan blev jag febersjuk, hade ont, var frusen, trött och irriterad. Nu känner jag oftast ingenting och det är en befrielse för både mej och de runt omkring mej.

Jag har fått ett nytt liv! Numera behöver jag inte planera mitt liv efter den där veckan i månaden. Jag kan göra vad jag vill, när jag vill. 90 sekunders behandling har gjort mitt liv 100% bättre och jag önskar fler chansen! Det är ju så enkelt! Så sprid gärna detta, särskilt till dem som ni vet har problem kanske flera veckor i månaden med rikliga blödningar alldeles i onödan! Det finns hjälp!


36 kommentarer:

 1. Svar
  1. För att ingen vågar prata om det... kanske hade varit annorlunda om det vore ett manligt problem?

   Radera
 2. OMG detta ska jag GENAST begära!!! Genast!!!!

  Kram och TACK!!!!

  SvaraRadera
 3. Grattis till att du mår så mycket bättre! Förstår att det måste vara en befrielse för dig om du haft så jobbig mens!

  Dock är det inget sådant jag ska göra! Jag ska sterilisera mig. Under titthålsoperation ska dom bränna på tre olika ställen på varje äggledare för att förhindra att jag någonsin blir med barn igen.
  Har kämpat med detta sedan 2009, dom gör det inte på så unga som jag utan kamp tydligen!

  Ha det underbart!
  Kram Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ville sterilisera mej redan efter andra barnet när jag var 25, men vågade faktiskt inte ens fråga. Nu är det iaf gjort! Lycka till imorrn.

   Radera
 4. Inte för att jag har nån aning men tur att det finns hjälp att få

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu vet säkert även din fru och det är var det som var syftet med bloggen idag. Att upplysa kvinnor om ett alternativ som det inte pratas om.

   Radera
 5. har inte med inlägget att göra men tusen tusen tack för dina fina ord inne hos mig !!
  För tillfället sitter jag bara o gråter . Tack !!
  kram

  SvaraRadera
 6. vad intressant. även om jag inte vill ha fler barn så känner jag mig inte redo att riskera bli "steril" än. men kanske om några år.

  SvaraRadera
 7. Vilken bra info. Jag har också gjort detta då jag hade rikliga blödningar i 10-12 dagar. Jag tackar min BM som frågade om mensen när jag skulle ta cellprov och direkt skickade mig vidare. Hade som du lite mensvärk efteråt och lite avslag. Idag har jag en normal mens på 5-6 dagar. Fortfarande ganska riklig de första dagarna men inte alls i samma omfattning.
  Åh bara minimal PMS, vilken är sååå skönt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har mens 1-2 dagar nu och då räcker det med ett trosskydd. Snacka om skillnad mot förr då jag inte kunde gå under ett par dagar. Å INGEN PMS!!!

   Radera
 8. Var gjorde du detta? Jag ringde mvc idag och hon lät som ett frågetecken. Ingen hjälp alls att komma vidare. Blev hänvisad till en gynekolog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min husläkare var också ett frågetecken och satt sej och googlade tillsammans med mej. Be om remiss till en riktigt kvinnoklinik. Jag gjorde mitt ingrepp på Södertälje Sjukhus. Ge dej inte!

   Radera
 9. Ringde sabbatsbergs sjukhus och ska träffa en gynekolog i morgon!

  SvaraRadera
 10. Åh detta kanske kan vara nästan som sterilisering om man inte så sugen på titthålsoperation m.m men ändå är färdig med barnafödandet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en form av sterilisering eftersom man bränner av slemhinnorna som ägget ska fästa i. Så man ska inte göra detta om man vill ha fler barn.

   Radera
 11. Nu har jag vart på sabbatsberg sjukhus och bränt med nova sure och sterilisat med titthålsoperation de bränner av äggledarna.
  Själva nova sure gör inte att äggen försvinner så det är ingen sterilisering i sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ingen total sterilisering. Härligt att du fått det gjort. Hoppas du mår minst lika bra som jag :-)

   Radera
 12. Hej!
  jag fick veta att de oftast steriliserar på samma gång men att Novasure inte i sig är en sterilisering.

  Att göra en sånt här ingrepp är betydligt bättre än att ta bort livmodern där tarmar o dyl kan skadas.
  Så jag väntar på min tid att genomgå nova sure.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du fått göra ingreppet nu och mår minst lika bra som jag :-)

   Radera
 13. Hej, tack för all info som finns att läsa om denna metod, det finns så lite på svenska. Får ta tag i det här och se om det finns någonstans i Västra Götaland där man kan göra detta, Novasure, försökte googla på sjukhusen men hittar inte nån...Någon som vet?
  Skickar vidare länken till några andra som också har samma bekymmer..och möjligheten att äntligen bli fri från detta som stoppar såååå mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just för dej och alla andra kvinnor som jag skriver, för att sprida att det finns en utväg ur eländet.
   Be om en remiss till en kvinnoklinik, där ska de veta mer. Lycka till!

   Radera
 14. Jag väntar på kallelse till sjukhuset för NovaSure nu, jag är både rädd och förväntansfull! Hur är det med dej nu, såhär några år senare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är toppen!
   Här är faktiskt en lite uppdatering för bara några dagar sedan:
   http://fdensammamamman.blogspot.se/2016/02/det-ar-darfor.html
   Lycka till!

   Radera
 15. Vet du hur det är med hållbarheten i denna operation? Opererad sen ca 4 år och upplever nu att jag börjar blöda mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upplever det ungefär som du. För mej är det också fyra år sedan och nu har jag börjat få mensvärk igen. Men jag blöder fortfarande väldigt lite och det kan jag stå ut med. Annars får man väl göra om det :-)

   Radera
  2. Man kan dock bara göra denna operation en gång så det går inte att göra om.

   Radera
  3. Man kan dock bara göra denna operation en gång så det går inte att göra om.

   Radera
 16. Har varit på gyn idag för att få alternativen för att bli av med mina besvär. Hade så mycket blödningar i somras så jag var tvungen att få 2 blodtransfusioner på 3 månader.. Fick Novasure som ett bra alternativ till att göra en hysterektomi. Funkar det fortfarande bra för dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det snart fem år sedan och det funkar i princip lik bra fortfarande. Nu har jag lite mensvärk och bläder kanske 1-2 dagar istf 1 som från början. Du förlorar inget på att testa :-)

   Radera
 17. Är din menstruation regelbunden? Jag tycker ju om att ha koll på sånt där. Jag har fått remiss till detta ingrepp, så jag väntar på kallelse. Tydligen är det lokalbedövning nu för tiden, vilket jag gruvar mig lite för. Att vara vaken vid ett sånt här ingrepp känns väl sådär.
  Tack för bra info (även om den är några år gammal)! Att ingen har sagt detta tidigare! :D

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: